Fremtidsfullmakt: Hva bør du tenke på?
Fremtidsfullmakt: Hva bør du tenke på?
Fremtidsfullmakt er et privat alternativ til at statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) oppretter verge for en voksen person som ikke lenger kan ta egne avgjørelser, f.eks. på grunn av aldersdemens.
Et ofte stilt spørsmål er HVA en fremtidsfullmakt bør inneholde. Det praktisk viktigste er økonomiske forhold. Den bør f.eks. ha bestemmelser som sikrer at inntektene og formuen ikke blir "spist opp" av skatt eller betaling for sykehjemsplass. I tillegg er det vanlig å bestemme at også personlige forhold omfattes, f.eks. beslutninger og rettigheter relatert til medisinsk behandling og personvern.
Det kanskje viktigste spørsmålet er HVEM du bør utpeke som fullmektig. Det må være en person som du har høy grad av tillit til. Det bør også være en person som bor nær deg. Det vanligste er å utpeke partneren eller en nær slektning, for eksempel en av barna.
Et annet viktig spørsmål er NÅR du bør skrive fremtidsfullmakt. Dersom du har mistet evnen til å ta egne avgjørelser, er det for sent. Du bør heller ikke utsette det til du er svekket og ikke lenger fullt ut kan vurdere hvem som bør være fullmektig og hva den skal inneholde.
Et ofte stilt spørsmål er om man kan skrive fremtidsfullmakt selv. Man kan gjøre det på egen hånd. Det er imidlertid særlig tre grunner til at du bør la en advokat hjelpe deg:
For det første er det å sette opp en fremtidsfullmakt en langt mer alvorlig avgjørelse sammenlignet med f.eks. å skrive testament. Mens et testament har betydning først og fremst etter at man er død, kan fremtidsfullmakten få stor betydning mens man lever, og da gjerne i den mest sårbare fasen av livet. Utpeker du f.eks. feil person til å være fullmektig risikerer du at vedkommende ikke ivaretar interesser dine.
For det andre er det avgjørende at bestemmelser om økonomiske disposisjoner, særlig vedrørende salg av eiendeler og utdeling av forskudd på arv, er presist og dekkende beskrevet.
Og for det tredje stilles det strenge krav til fremtidsfullmaktens form, herunder at den skal bevitnes. Overholdes ikke formkravene kan den bli ugyldig.
Reglene om fremtidsfullmakt finner du i vergemålsloven kapittel 10.
Advokat Rune Østgård har lang erfaring med å sette opp fremtidsfullmakt. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale på 905 09 419